Marcel Fischer Bruidsfotografie

Corona

Wat we tot nu toe weten:

 • Per 1 juli 2020 zijn bijeenkomsten van 100 personen weer toegestaan en ook restaurants mogen weer max. 100 personen verwelkomen (inclusief personeel)! De 1,5 meter afstand blijft echter wel nog gelden. Bruiloften met meer dan 30 personen (max. 100 personen) kunnen dus vanaf 1 juli 2020 doorgaan, mits deze allemaal op minimaal 1,5 meter van elkaar kunnen zitten!
 • Per 1 juni 2020 mogen horecagelegenheden weer max. 30 gasten ontvangen – op reservering en met inachtneming van 1,5 meter afstand. Dat telt ook voor het diner en trouwfeest van bruiloften. Per 1 juli 2020 mogen restaurants max. 100 personen verwelkomen. Wederom alleen op reservering, met inachtneming van 1,5 meter afstand.
 • Wil jij jouw bruiloft verplaatsen? Kijk dan samen met jouw leveranciers eens naar trouwen op een maandag, dinsdag, woensdag of zondag! Dit zijn namelijk de minst opulaire dagen om te trouwen! 
 • Elkaar toch dit jaar het jawoord geven? Denk dan eens aan een herfst of winterbruiloft in de maanden oktober, november of december! Voorbeelden van een herfst bruiloft bekijk je hier en hier. En van een winterbruiloft vind je hier of hier.
 • In tegenstelling tot eerdere berichtgeving wordt het annuleren van de bruiloft door het Coronavirus niet meer door bruiloftsverzekeringen gedekt! 
 • Veel gemeenten houden zich wat bruiloften betreft aan de landelijke richtlijnen van het RIVM en hebben (nog) geen aanvullende maatregelen opgesteld! 

Wat wordt er verstaan onder mijn bruiloft mag doorgaan? 

1. We bedoelen hiermee dat de huwelijksvoltrekking, dus het wettelijk sluiten van jullie huwelijk, door kan gaan, maar wel maar met maximaal 30 personen die ook allemaal 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden! Dit betekent dus dat huwelijksvoltrekkingen bij de gemeente, in de kerk en op een officiële trouwlocatie door mogen gaan. Omdat officiële trouwlocaties vaak ook een horecagelegenheid zijn, kan het zo zijn dat ze de deuren op dit moment volledig gesloten hebben door de maatregel die er vanwege COVID-19 op alle horecagelegenheden rust. Belangrijk is dus om, waar de officiële huwelijksvoltrekking ook zou plaatsvinden, te allen tijde contact op te nemen met de gemeente, kerk of locatie om de mogelijkheden te bespreken! 

Deze aanvullende maatregel op het door laten gaan van de huwelijksvoltrekking met maximaal 30 personen en 1,5 meter afstand, geldt in principe t/m 19 mei en wordt in de week voor 19 mei heroverwogen door het kabinet.

2. Maar ik lees ook dat evenementen tot 1 september verboden zijn? Hoe zit dat dan? Een bruiloft is toch ook een evenement? 
Het klopt inderdaad dat vergunnings- en meldingsplichtige evenementen verboden zijn tot 1 september. Een bruiloft kan misschien gezien worden als een evenement, maar valt officieel niet onder deze regeling! Wel is het zo dat bruiloften met een vergunningsplicht onder de regeling van 1 september vallen. Sommige trouwlocaties hebben deze vergunningsplicht ook en daarom is het van belang om bij jouw trouwlocatie na te vragen of zij onder deze regeling vallen. Heb je zelf geen vergunning aangevraagd (wat voor de meeste bruidsparen zo zal zijn), dan valt jouw bruiloft dus niet onder de regeling van 1 september, maar geldt de aanvullende maatregel voor de huwelijksvoltrekking t/m 19 mei

3. En hoe zit het eigenlijk met het trouwfeest?
Jullie trouwfeest kan t/m 19 mei helaas niet doorgaan! De uitzondering geldt momenteel echt enkel en alleen voor de huwelijksvoltrekking! Het trouwfeest moeten jullie, tot nadere informatie van het kabinet in de week voor 19 mei, dus verplaatsen.

4. De regel is nu dat een huwelijksvoltrekking met maximaal 30 personen door mag gaan. Is dat inclusief ons als bruidspaar, de fotograaf en personeel? 
Yes! Er mogen maar maximaal 30 personen bij elkaar en op 1,5 meter afstand van elkaar op één plek zijn, dus daar vallen ook de getuigen, trouwfotograaf, personeel, kinderen, jullie als wedding couple to be en de eventuele gasten onder! 

5. Wij gaan deze zomer trouwen, kan mijn bruiloft doorgaan? 
Op dit moment gelden de huidige maatregelen t/m 19 mei aanstaande. In de week voor 19 mei worden deze heroverwogen en zal er hopelijk meer duidelijkheid komen over de periode na deze datum. Vooralsnog kunnen bruiloften in juni, juli en augustus doorgaan, maar we weten dat dit ook een onzekere factor is! Het eerlijke advies is daarom om een back-up plan te gaan maken, zodat als de bruiloft toch helaas niet door kan gaan, je in ieder geval al een plan B hebt. Wetenschappers zeggen echter dat het 4 jaar duurt voordat er groepsimmunitet ontstaat want dat geld ook voor al die varianten van de “normale griep”. Onderstaand in elk geval tips over het verplaatsen van je bruiloft op een rijtje. 

Bruiloft verplaatsen

Het zou de mooiste dag van jullie leven moeten worden, maar helaas. Nu het Coronavirus zich in rap tempo verspreidt, zijn alle evenementen, waaronder bruiloften, t/m 1 juni verboden

Er wordt een kleine uitzondering gemaakt voor bruiloften met maximaal 30 gasten die ook nog eens 1,5 meter van elkaar af moeten staan, maar met een grote gastenlijst en een heleboel trouw- en feestlocaties die gesloten zijn, kiezen veel stellen ervoor om de bruiloft te verplaatsen! Gelukkig is er voor alles is een oplossing en van uitstel volgt in dit geval zeker geen afstel! Jullie zijn nog steeds verloofd! Ben jij de bride to be die ging trouwen voor 1 juni 2020, heb je kort na die datum de huwelijksdag gepland staan of wil je gewoon het zekere voor het onzekere nemen? En geloof je dat er in 2021 een einde komt aan corona of iets soortgelijks? Dan kun je het beste zo snel mogelijk in actie komen, want voor je het weet zit alles voor 2021 vol (trouwlocaties, fotografen).

De checklist voor het verplaatsen van je bruiloft

 1. Wat zijn jullie prioriteiten?
 2. Hoe zit het met the money?
 3. Overleg met jouw leveranciers
 4. Prik een nieuwe datum
 5. Breng alle gasten op de hoogte
 6. Kijk ook even naar de trouwringen
 7. Vergeet de kleding van de kinderen niet
 8. Cancel de huwelijksreis
 9. Stay positive en laat jouw oorspronkelijke trouwdatum niet voorbij gaan
 10. Start (weer) met de trouwplanning!

Wat zijn jullie prioriteiten?

Voordat je iedereen gaat contacten is het goed om te bedenken wat voor jullie belangrijk is. Jouw leveranciers gaan vragen stellen en het is handig daar alvast op voorbereid te zijn. Iedereen is nu erg druk, dus het werkt voor beide partijen heel fijn als je meteen antwoord kunt geven op de volgende vragen:

 • Wil ik dit jaar trouwen of willen we het verplaatsen naar volgend jaar?
 • Trouwen op een doordeweekse dag of liever op vrijdag of zaterdag?
 • Hadden jullie een zomerbruiloft op de planning staan? Denk er dan goed over na of je de bruiloft wel of niet zou willen verplaatsen naar de winter.

Stap 2: hoe zit het met the money?

Staat er een antwoord achter iedere vraag? Dan is het goed om vooraf ook de contracten en afspraken met al jullie leveranciers door te lezen! Een bruiloft kost behoorlijk wat geld en daar heb je vast jarenlang voor gespaard. Nu de bruiloft verplaatst moet worden, kan het zo zijn dat er extra kosten gemaakt moeten worden. Hoe zit dat eigenlijk? Good to know: de meeste leveranciers verplaatsen zonder extra kosten! In een aantal gevallen moet je misschien toch wat extra betalen, maar wettelijk gezien kan dit alleen als er ook daadwerkelijk kosten gemaakt zijn of als er duidelijke afspraken over zijn opgenomen in de algemene voorwaarden! Vraagt de leverancier jou op dit moment om een bijdrage? Bekijk het dan positief en betaal nu alvast een percentage van de factuur om jouw leveranciers te helpen! Why? Jullie gingen er al vanuit dat je dit geld nu kwijt zou zijn en de leveranciers kunnen het op dit moment goed gebruiken om toch nog wat inkomsten te krijgen. Zo helpen we elkaar, toch?!

En zo denk er zelfs als fotograaf ook over. Wanneer jullie nieuwe trouwdatums aangereikt krijgen door de trouwlocatie kunnen we hierover contacten met elkaar. Op deze manier hebben een bruidspaar en ik vandaag nog een nieuwe trouwdatum kunnen spreken met elkaar.

Heb je just to be sure ook een bruiloftverzekering afgesloten? Dan kun je contact opnemen met jouw verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken wanneer de contacten met jouw leveranciers moeizaam verlopen. Wat valt er onder de dekking en wat niet? Heb je geen bruiloftverzekering afgesloten? Klop dan eens aan bij jouw rechtsbijstandverzekering om te kijken wat ze voor jullie kunnen betekenen!