Marcel Fischer Bruidsfotografie

Artikel over de Kumbh Mela

De Kumbh Mela is het grootste religieuze festival op aarde. In 2013 zo’n 110 miljoen bezoekers. Door de drukte vielen 36 doden en 39 gewonden. Nu 6 jaar later was het weer zover in Allahabad, Noord India. Tentenkampen zijn opgezet, een tijdelijke miljoenenstad is opgebouwd. Indrukwekkend, waanzin, drukte, madness. Woorden schieten te kort. 

De Kumbh Mela is een belangrijke gebeurtenis voor de Naga Sadhus. De Nagas leven in grotten in de Himalaya. Ook als het vriest zijn ze naakt. Blijkbaar kan dit door heel de dag te mediteren en op de juiste manier adem te halen. Geïnspireerd door hun god Shiva.
De Nagas staan ook bekend als warriors. Ze overwonnen de inval van het Afghaanse leger, Alexander de Grote, de Mongolen en boden heftig verzet tegen de Britten.

De Naga Sadhus hebben de staat van verlichting bereikt (moksha). Daarmee hebben ze het felbegeerde recht verdiend om de eerste de heilige duik in de Ganges te mogen nemen. 
In het verleden probeerde andere gelovigen dat ook. Dat liep nooit goed af. Zo werden er ooit in één ochtend 18.000 gelovigen vermoord door de Nagas.

Zo’n 30 miljoen mensen zouden op het spektakel afkomen. Zodoende liepen we de avond ervoor al naar de Naga zone. In een grote tent in het kamp van de Juna Akhara wisten we een slaapplekje te vinden op de grond. Bij de Sadhus. Wat was het koud die nacht. 
Rond 3:00 in de nacht begonnen de rituelen. Te bizar allemaal.

Vlak voor zonsopgang begon de processie naar de Ganges. Een onvergetelijke tocht. Een massa van mensen keek toe hoe 8000 zingende Naga-Sadhus op weg waren waren naar onsterfelijkheid. Tussen al de naakte monniken liepen 2 Nederlanders vrolijk mee te zingen. Want de zon, de maan en Jupiter stonden in een goede positie. We waren op weg naar het Nirvana, op het pad naar onsterfelijkheid.